Friday, December 28, 2012

Persoalan


Satu persoalan yang sentiasa bermain di minda aku dan masih tak terjawab hingga sekarang.



Situasi yang sama berulang kali berlaku. Situasi apabila aku keluar bersama ex-bf aku ataupun kenalan lelaki yang rapat.

Bila naik kereta menuju ke sesuatu tempat, sepanjang perjalanan tu mesti aku potpet-potpet cerita pasal praktikal la, sekolah la, bola la, dslr la, gadget2 la and bermacam bagai. Tapi respon yang selalu aku terima ialah "ooo", "Ye ek?", "Umm", *gelak heh heh* dan segala respon yang bermula dengan satu patah perkataan je.

Perkara sama berlaku bila di shopping complex or mall atau keluar dating dan jalan-jalan. Contoh bila lalu depan butik Zara, aku cakap tentang latest runaway diorang untuk summer edition dan new arrival diorang beserta trend/fashion terkini yang sesuai. Tambah pula dengan segala macam style lagi yang aku merapu sensorang. Respon yang diberi hanya "awak tlg pilih la untuk saya."  Takpun "ambil je la yang mana-mana", " Nanti-nantilah beli.", "Izma u have a great taste, u tlg decide la utk i." Paling tidak pun hanya senyum dan angguk je tiap kali aku cakap. Pastu amik barang, pergi kaunter, bayar. Then balik.

Haaaa sama la jugak kalau dalam telefon. Punyalah panjang aku hurai satu-satu setiap benda dari A sampai Z bercampur dengan segala soalan yang aku rasa aku patut tanya. Tapi jawapan satu je, "Ok." Takpun "Thanks."


Lelaki memang macam ni eh?


Kenapa eh?

Like tanda Sayang

30 comments:

  1. errr...memang macam tu kot...-_-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah kot nak esplen kenapa lelaki camtu..aku sendiri pun sama..kadang2 xtau nak respon apa bila org ppuan bercerita itu ini..

      Delete
  2. Replies
    1. sebenarnya tgk keserasian. tu je. dah klu org tu membebel pasal benda yg dia xtahu, mmg dia senyap. x kira org tu laki ke pmpuan. kebanyakan laki mmg fitrah dia control macho, dorg xnak ckp benda yg dorg xtau, sbb dorg akan nmpak bodoh, which is not wrong. cuba cari topik conversation yg dua2 passionate, mesti rancak berbual. tp jgn "buat2", laki x suka prempuan fake. laki prefer prempuan yg bosan n xde byk bnda bleh berborak, dr prempuan yg byk bnda nk dicakapkan, tetapi fake.
      n kalau mmg xda topik yg dua2 have passion, mybe mmmg xda keserasian dlm perbualan tu xda. mybe keserasian dlm bnda2 lain.
      n klu xda pun serasi dlm bnda lain, mmg x serasi lah tu. cari laki lain. klu syg, stay. hidup la ckp sorg2. hubungan x semestinya kena serasi gak. kdg2 x serasi tu yg buat seronok.

      Delete
    2. hurm.. guess u r right..
      kalau tak, takkan jadi title 'ex' pulak.
      bila byk benda bertentangan yg tak boleh nak diterima selalunya si lelaki lebih banyak mendiamkan diri dan mengelakkan diri.
      boleh nampak kot. dah tak serasi.
      bila cuba banyak kali pun makin parah jadinya.
      entahlah.
      silap aku kot. terlalu byk kelemahan dan kekurangan aku yang x dpt diterima.
      walaupun bg aku segala kelemahan dia aku anggap itu unik dan comel.
      tapi itulah. tak semua orang boleh terima kita seadanya...

      Delete
    3. mybe niat dia approach kau sejak azali lagi sebab kau cun kot. HAHAHA. so corner2 tang mana pun, klu niat da cmtu, mmg xkan kemana. aku tau sgtlah. sebab aku hensem. tp x penag lekat betul2 dgn mana2 pmpuan sbb pmpuan tu nawaitu dia approach aku pun sbb aku hensem. HAHAHAHA

      Delete
    4. weks. perasan. haha.

      entahla.. dia ikhlas dan baik je.. cuma in the end dia rasa tak tahan ngan perangai aku maybe. lgpn sape2 pun tak nak gf yg pelupa, kelam kabut, kecoh, suka ulang benda sama, perangai macam lelaki, kasar, memiliki keupayaan mengamuk tak tentu pasal dan seangkatan dengannya. haha.

      ish benda dah lama dah pun. biar je la. takmo igt. nanti aku sedih.

      Delete
    5. klu la dia tak tahn dgn kau sbb benda2 yg kau ckp tu, smpai mati la dia x kawin. atau dia end up jd gay. sbb semua perempuan macam kau. tu la perempuan.

      Delete
  3. yelaaa kak..

    paling bengang bila reply 'K' je? jadah merapu berjela reply sekontot. cisss..

    ReplyDelete
  4. standard lah tu laki.. perempuan at least ckp 3X more than guys, at least 21k words everyday kalau x emosi akan jd x sambil.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha agak ah. kalau sehari tak cakap bleh jadi meroyan jawabnya. cakap sorang2 pn takpe asalkan boleh cakap. haha

      Delete
  5. laki mmg mcm ni izmaaaaaaaaaa..... nak tgk dorg punya cerita dgn kwn lelaki dorg jer. dgn org pmpn dorg tak suka share idea sgt..DAN dorg mls amek port rasanya dgn taste kite.hehe Selalunye laa lelaki punya pandangan mmg beza ngn pmpn. Kalau respon dia cm "oo" "yeke" angguk ker tuh tanda dia tak bape setuju pun dgn pndangan kita cuma sekadr mendgr jerrrr..kalau pilihan brg pulk mmg payah sgt jauhhhhh jerrr taste dorg ngn kita :) Tuh baik tak payah shopping ngn lelaki dh lah nak cpt jer kejeee. kalau nak sembang pulak kita diam jerr lepas ni biar dorg plk bukak topic kita tukang ckp "oo" yee" hehe tgk dorg bengang tak? HAHA XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. kalau kita act out sama mcm diorang baru diorang rasa. tp selalunya tak menjadi plan tu. sebab bila dua2 tak bukak mulut, mesti kita rasa takleh dok diam. last2 kita jugak yg start bukak mulut dulu. haha

      Delete
  6. Replies
    1. ye ke? kalau ngan member dia banyak je respond. siap mengumpat bagai lg kot

      Delete
  7. tapi kalau kawan2 perempuan saya keluar dengan saya...
    saya pula yang banyak cakap...
    hahahaha

    ReplyDelete
  8. x srasi kot kan..tp kan kak intan x suka org reply "K" jeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la. K tu untuk kick you out. eheh :P

      Delete
  9. takde 'cemesti' org cakap haha... setakat ni akak dgn hubby borak sakan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahagia kalau rumah tangga macam akak :)

      Delete