Sunday, September 2, 2012

Mungkin




Tadi kami satu family berkumpul sebab uncle invite untuk majlis makan-makan kt rumah dia. Bila dah ramai biasalah confirm kecoh semua nak cerita macam-macam hal. Lepas tu aunty aku sebut pasal cousin aku yang bakal berkahwin bulan februari akan datang. Cousin-cousin aku mostly semua dah besar-besar dan yang lebih tua daripada aku semua dah berkahwin. So dalam erti kata lain the next turn will be me. Tapi nampak gayanya jodoh cousin aku, Wawa sampai lebih awal. Wawa lagi muda daripada aku but she will get married soon. Dipendekkan cerita aunty aku bising dok soal siasat aku macam-macam. Kenapa aku tak nak kahwin lagi? Kan Wawa dah langkah bendul. Nak tunggu sampai bila? Takkan takde yang special? Bla bla bla bla. Macam CSI soal siasat terrorist. Haihhhhhhhh...

Aku banyak diam diri masa kena soal dengan aunty-aunty dan uncle-uncle aku. Tak terjawab dan tak tahu nak jawab ape. Oh lupa aku nak cakap. Cousin2 aku semua kahwin dengan orang luar kecuali sorang je yang kahwin dengan orang senegeri (Kelantan). Nenek aku bising dok suruh aku kahwin dengan orang Kelantan jugak. Biasalah nenek kan. Tak berapa nak terima kalau aku dok jauh-jauh nanti. Tapi makcik aku dok bising suruh cari orang jauh-jauh. Nak berjalan ke tempat orang sambil hantar menantu nanti katanya. Family aku memang suka berjalan. Tiap-tiap tahun ade je tempat yang kitorg konvoi pegi ramai-ramai.

Then tetiba aunty Yah cakap " Tengok-tengok nanti si Iza ni kahwin dengan mat salleh. So tak payah nak berangan la nak hantar menantu ke ape, buat majlis satu tu kat Pasir Mas je la jawabnya."



Aku terdiam.


Air oren yang ditelan terasa pahit.

.................................


Like tanda Sayang

21 comments:

  1. tua sangat ke "akak"? *sengih lebar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tua la jugak dik. masuk 22 september ni cukup 24 tahun :)

      Delete
    2. kalau itu dikatakan tua, sini sy kasi akak hadiah sk-II.
      haha.

      *kamu jgn fikirkan sgt pasal jodoh ya. pasti ada. :)

      Delete
    3. aiseh. 24 baru. mude lagi kot? mesti banyak punye calon kat lur tuh. hehe

      Delete
    4. pergh. sk-II tuw. pasni bleh masuk tv la akak ;)

      p/s: yep.. 24 is still early I think. cuma aunty2 yg runsing lebih2. haha. Im still ok with single life =)

      Delete
    5. adam: yep. muda trang tang tang lagi kan :) calon? entah. asyik gay je yg aku jumpe. haha

      Delete
    6. Haha. Kasihan, pengaruh saipul kuat sangat nih. Pesan diorang pulang balik ke pangkal.

      Delete
  2. Replies
    1. laa mat salleh rupanya ko. nanti aku kasi tau sama cik Yah ;P

      Delete
  3. aiya... sama dengan la masalahnya ... always lari and cari jalan tukar topik bilo org tuo bukak point citer nie.. awk kelate ko? lenguh jari ambo naiip bahaso luar.. bakpo tok oyak awa2.. hehehe ambo kelate jgk.. dekat pavillion tu kappong ambo..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh dekat pavi ruponyo. ambo dok kat klcc. klu free gi la lepok kt taman luar rumoh ambo tu :D

      Delete
  4. takpe..diam je kalau dorang bertanya..eka ni lagila,dah bertunang gini lagi galak orang tanya,tapi kami cuma cakap dalam proses.
    kadang2 ada yang bertanya macam kasar,terkejut jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh cik eka dah bertunang ke? huuu kite terlepas kereta api la nampaknye T.T

      haa tu la. bila dh bertunang lg la orang sekeliling dok bising. satgi lepas kawin kecoh tnye bile nk dpt baby pulak. mmg hidup x kn senang sampai bile2. haha

      Delete
  5. ade la jodoh nnti :)
    nice blog...jom terjah syiralokman.blogspot. com

    ReplyDelete
  6. takpe. InsyaAllah akan sampai juga jodoh tu nanti.. sabar je. :)

    ReplyDelete
  7. kah3..pade doh ngn muko ticer tu..tp sebelom posting ni..molek sgt doh tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lmbt lg la posting. bln january ni. dh la x tau keno hantar mano. macam keno ko sabah sarawak. hi2 bye2 la jawabnyo -_-

      Delete
  8. wow...calon mat salleh la...hehhehe

    ReplyDelete