Thursday, January 6, 2011

Nak jadi model?

Petikan daripada formspring :
" Akak, macam mana nak jadi model macam akak? Best la tengok akak selalu photo shoot dan fashion show. Suka tengok gambar-gambar akak. Nak jadi model jugak boleh?" - Anonymous.

" Waah bestnye photo shoot! Nak photo shoot dengan sis jugak boleh?" - Alia.


Bismillah pembuka bicara..

Firstly mintak maaf banyak-banyak sebab tak reply comments korang. Sekarang lecturer dah start kasi assignments, paperwork, lesson plan and bla bla bla. Luckily malam ni ada sedikit masa terluang untuk menulis entry kali ini.

Kalau dari sudut pandangan kasar, quantity model terutama model muslimah semakin bertambah dan meningkat naik. Di facebook pun hampir setiap hari ada pictures model-model baru yang di upload oleh photographers. Alhamdulillah bilangan mereka yang bertudung semakin ramai.

Okay la straight to the point. Thanks sebab 'formspring' izma tentang this modelling thing. Mesti korang nampak semua yang berkait dengan modelling ni adalah indah belaka kan? Actually it's not like you think. Bukan senang nak bertukar title dari 'talent' kepada 'model'. Korang ingat setakat pergi photo shoot banyak kali tu dah boleh lepas jadi model ke? Banyak benda yang korang kena tahu especially pose and face expression. Body gesture juga turut memainkan peranan penting. Kalau muka lawa pun tapi tak reti pose confirm-confirm korang kena reject. Lagipun korang kena bekerjasama dengan photographer untuk menghasilkan gambar yang betul-betul cantik. Setiap pose dan facial expression tu kena bersesuaian dengan theme dan outfit korang. So that's your duty to manage all those things by yourself.

Before korang involve dalam bidang ni, pernah tak korang terfikir pro and cons of being a model? Mesti korang nampak yang baik-baik je kan? Memang la best sebab dapat new experience and kenal ramai orang. Paling best bila dah dapat payment, memang enjoy sakan la. But there's some other side (bad) of this field yang mungkin korang tak nampak. I bukan nak burukkan ape-ape tapi sekadar mahu berkongsi pengalaman sendiri.

Actually korang jangan ingat modeling ni adalah cara paling senang untuk jadi famous. Yes sometimes it does, but sometimes it doesn't. Menjadi famous tak semestinya anda selamat. Mungkin dah lumrah orang perempuan, suka kecantikan dan exposure. Tapi kesannya sangat lah tidak okay. Sebagai contoh, pernah sekali after photo shoot ada sorang guy ni datang tegur sebab dia kata dia pernah nampak pictures Izma dalam facebook kawan dia(photographer). Nak dipendekkan cerita, I just smile and say thanks for remembering. Then that guy followed me the whole day! Even dalam train pun dia ikut dari belakang. Oh what the hell! Memang cuak la sebab tengok dia pun lain macam je. I don't think that he's a good guy. Nasib baik dapat contact kawan Izma dan suruh dia datang ambil Izma cepat-cepat. Kalau tak... hish tak tau la nak cakap macam mane. Lagi satu incident, after fashion show dekat pavilion dulu ada sorang pak arab ni tunggu kat back stage sebab dia nak mintak no fon my friend (model jugak). Siap nak bawak kawan Izma tu keluar lagi.Pak arab tu sanggup tunggu sampai ke lewat malam. Padahal kawan Izma tu dah bagitau dia yang dia dah nak kahwin tapi pak arab tu still berdegil until her fiancee come and take her home. The next day of the fashion show, si tunang tu terpaksa tunggu kwn I sampai habis show sebab takut nanti kawan I kena kacau lagi. See. Bila orang dah kenal, risiko untuk diganggu or di attack tu lebih tinggi. Frankly speaking, you have to double protect yourself because stalkers are everywhere.

Then kalau korang adalah students, korang memang kena pandai gile bahagi masa especially kalau korang dah third year or final year. Based on my experience, I banyak kali tak tido malam. Pernah sekali tu tak tido dekat 3 hari sebab nak siapkan semua kerja. I terpaksa siapkan all of my assignments or works on weekdays sebab weekend mesti full dengan photo shoot or fashion show. Kadang-kadang boleh jatuh sakit sebab tak cukup tido and didn't eat properly. Orang lain tidur kol 12 or 1 tapi korang terpaksa tido kol 3-4 untuk siapkan semua kerja. Yes, memang sangat penat. Tambah lagi kalau korang ada join society or other events organized by your universities. You have to be full-time active even kat dalam kelas pun. Jangan sampai hilang tumpuan semasa belajar. Walau apa pun, study must come first!

Dari segi relationship pulak, memang banyak la cabaran. Bila korang dah terlampau sibuk, masa untuk bersama dengan kawan-kawan semakin terhad. Bila dah jarang keluar or contact diorang, mungkin friendship akan menjadi semakin renggang. Kadang-kadang ada yang gaduh sebab hal macam ni. Alhamdulillah I masih ada kawan yang memahami seperti Fieqa dan Dalila (my ex-roomates) yang banyak memberi sokongan dari first I join until now. Thanks korang. Umm.. Percaya tak kalau I cakap I tak tengok movie dah dekat setahun dah? Tiap kali kawan-kawan keluar tengok movie, mesti I tak leh join sebab ada kerja lain. Nak keluar windows shopping pun tak sempat, apatah lagi tengok movie. Rasa macam dah takde life. I didn't enjoy myself anymore :( Erm forget about it, what I want to say is bila dah berada dalam modeling things ni, korang kena pandai maintain any relationship so that korang takkan miss anything or gaduh as long as other people understand you.

Well there's a lot of things to be shared tapi kalau nak bagitau semua confirm sampai esok pun tak habis type. Terpaksa stop kat sini sebab I need to go to sleep. Tomorrow I have some important things to do. Sorry, kalau ada ape-ape comments or pertanyaan just leave in the box below. I promise I will answer you back soon. Before I go, ingin ku coretkan kata-kata nasihat buatmu ikhlas dari hatiku :

Wahai adik-adikku sayang..,


Di sini ingin ku simpulkan buatmu. Segalanya indah dari pandangan matamu, tetapi kepedihan dan kesengsaraan masih belum dirasai olehmu. Dunia ini terlalu agung dari kaca matamu walhal pelangi indah itu belum tentu akan menjadi milikmu..

Dahulu aku seorang insan yang hina. Ku bangkit mencari erti kehidupan yang sebenar setelah sedar dari lena. Ku bina keyakinan dan keazaman di atas kegagalan zaman silam. Ku mencipta nama di atas usaha dan semangat tanpa kenal erti kepayahan. Ku berjaya menembusi segala halangan dan dugaan. Kini aku sudah mula merasai impian ku yang pernah ku impikan. 

Namun aku mula sedari, semakin ku menghampiri kejayaan ini, semakin hilang ketenangan dalam diri. Aku kira ianya masalah dalam diri. Atau mungkin kerja yang terlalu membebani. Rupanya nikmat itu semakin menjauhi. Lantas ku berfikir di mana hilangnya segala yang ku cari? Masih di sini ataupun telah pergi?

Ternyata hidup ini adalah rezeki.  Sampai masanya nanti, nikmat itu akan ditarik oleh Ilahi. Sesungguhnya segala harta duniawi itu milik yang hakiki. Selagi kamu masih berada di atas paksi kebenaran, selagi itulah dirimu dijauhi dari segala fitnah dan kejahatan yang semakin menghampiri. Jangan engkau sesekali mengkhianati rahmat yang diberi. Ketika engkau membuka aibmu, ketika itulah Tuhan menarik balik hidayah yang pernah diberi. Sebelum engkau menyesali, lebih baik dirimu kembali kepada Ilahi. Ketahuilah adikku.. Apabila sampai masanya nanti, doa yang akan mengiringi, dan bukan kecantikan yang akan kau bawa sampai mati..

p/s: Segala yang tertulis tiada kaitan dengan sesiapa, sekadar nukilan dari hati. Yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari diriku sendiri.

Oh ya, I have to private all of my pictures for some reasons and for my own privacy. May God bless us always. Good night. Salam =)

Like tanda Sayang

16 comments:

  1. jom3 kita buat free islamic photoshoot...

    ReplyDelete
  2. memang macam pro la awak ni...=))
    da lame ke jadi model??da masuk majalah mane je???
    haritu masuk majalah mingguan wanita tu awak ke??

    ReplyDelete
  3. oo..gitu ke? tke care ye kak!
    nti balik Melaka, kite outing sme2 eh..rinduuuu giler nk sembang2 ng akak lg.

    ReplyDelete
  4. thanks for all comments and supports :)

    p/s: I'm not a pro model or famous top model like amber chia, hanis zalikha and bla3. I'm just an ordinary girl, nothing special. I didn't declare myself as a model, so don't bother about where I'd reach or where's my standard because you don't even know who I am. I guess sharing some experience didn't hurt. Thus who are we to judge people?

    Btw, if anyone want to be a talent/model, i can suggest some good modelling agencies which can bring you up to the top! Do ask me if want some help, I'll try my best. x0x0

    ReplyDelete
  5. babe i saluted gler dgn cara u jwb! :)

    ReplyDelete
  6. kagum...kakak,,,u sangat kuatlah..=P

    ReplyDelete
  7. yeah!thats my izma,bagus jawapan u dear..dah la guna anon..tanya soklan cam nak keji je..ishk ke i yg slh emosi masa baca ni?hahaha wateva!~
    papepon,u take care taw..:)

    adek2 yg nak sgt jd model tu,pk la blaja dlu..ilmu tu akan bawa kita ke atas^^

    ReplyDelete
  8. haha tu la. cakap bukan main tapi guna name anon.

    thanks babe! nati u blk msia kite jumpa taw! ;))

    haa adek2 ikut nsihat akak2 ni =D

    ReplyDelete
  9. u tell 'em babe!!!!!!!! smack 'em with the truth!!! hehehe

    ReplyDelete
  10. ida : thanks dear :)

    armiza : huu mane ade kuat syg. akak asyik sakit/demam je memanjang. haha.. kdg2 ade jugak keje yg tak sempat siap :(

    waji: yup, they should know behind the screen. haha =P

    ReplyDelete
  11. payah kalau buat perkara sampingan + study.. kalau tak balance, ke tasik.. hehe.. all da best for ur life ~

    ReplyDelete
  12. biasenyer org nampak glam n mcm besh jer..tp yg rase tue laa payah senang....i think the most important thing to protect is ur privacy, tp bile daa sume kenal, privacy daa kurang n as u said, kene double protection..

    normally what u ask, is what u get ;)anyway, thanks for sharing ;)

    ReplyDelete
  13. Can you suggest me any good agency? Please i really need your help ( nabila_roslen@yahoo.com)

    ReplyDelete
  14. Nak jadi model jugak . Tu pun kalau boleh . Tengok gambar saya kat facebook . Email-nikhakimi123@gmail.com
    . Tapi saya seorang lelaki . Hope akak dapat nantu saya . Saya nak tolong ibu bapa saya mencari duit . Kami orang biasa je . Tolong sangat2 .

    ReplyDelete
  15. Salam Izma, saya seorang remaja beumur 17 tahun. Dari form 4 lg sebenarnya saya suka sangat tengok model yang cantik, ayu, suka berhijab sampai lah sekarang. Makin lama rasa teringin nk jadi model tu makin membuak2.. Thank you for all your advise that you gave. Now I know whats up with the modelling life haha. Semoga awak kuat menempuhi segala cabaran! I will pray for you insyaallah. :)

    ReplyDelete