Tuesday, April 15, 2014

Take My Hand To Jannah - DIY Wedding Guestbook and Deco


Salam..dan selamat sejahtera. (ayat cikgu)

Untuk kali ni aku nak share pasal guestbook dan decoration untuk meja guestbook tu nanti. Kebiasaannya orang tempah je guestbook ni kan. Tapi memandangkan penjimatan kos yang sedang aku lakukan beserta kesungguhan aku (kononnya) dalam nak menjayakan DIY wedding guestbook ni, maka aku teruskan juga lah buat sendiri. Biasa kalau tempah dalam harga rm100 ke atas. Kalau buat sendiri ni aku kira-kira kos dia dekat-dekat rm50 lah camtu. Kalau pandai cut budget lagi bagus. Kalau nak cepat better tempah la sebab memang buat benda ni makan masa serta tenaga. Dekat sebulan lebih jugak aku nak siapkan, ye lah waktu free macam weekend je atau malam-malam sebelum tidur je aku sempat buat. Maklumlah warga bekerja kan.

Banyak pulak nak bebel. Okeh straight to the point. Untuk aku punya wedding guestbook, aku beli buku sketchbook yang kulit dia warna hitam tebal tu. Dalam dia kertas kosong, size A4. Harga dia RM 9.90. 

gini la lebih kurang rupa dia. border kat tepi cover tu aku yang lekatkan.
masa beli tu kosong lagi takde pape.

Kemudian bermulalah step untuk menghias.

antara bahan yang aku beli untuk hias nanti

Aku sengaja pilih pembalut luar dia yang flowery, ala-ala english style sebab memang taste aku macam tu. Jadi langkah pertama balut tu kedua-dua kulit buku depan belakang. Lepas balut dengan pembalut hadiah, wrap balik dengan plastik yang melekat tu supaya kalau kena air tak basah dan tak kotor nanti.

dah siap kena balut

Ok tinggalkan dulu cover sekejap. Mari kita menghias di dalamnya dulu. Cover kena sambung buat lepas tu sebab cover ni leceh sket. Yang muka surat pertama aku lekatkan kertas sedia bercorak ni tapi tulisan dan ayat tu aku taip + print sendiri la. Lagi mudah. Nak tulis aku malas. Lepas tu aku print jugak nama aku dan pasangan banyak-banyak dalam kotak (refer picture di bawah) untuk aku lekatkan kat bawah setiap muka surat. Kononnya jadi macam header and footer la tu.

footer dia kat belakang, warna pink dan peach

Then, aku lekatkan kat muka surat pertama supaya nanti guest yang datang akan baca dulu sebelum diorang conteng pape kat dalam buku ni. Pastu aku gunakan button yang ada untuk dijadikan bunga, daun dan beberapa hiasan kecil-kecik yang lain untuk penuhkan ruang.

gini la rupa dia

After that, kat dalam dia iaitu muka surat seterusnya, aku gunting kertas warna-warni untuk dijadikan border dan lekatkan. Aku bahagi setiap muka surat kepada dua bahagian supaya nanti ramai yang dapat tulis kan. Lagipun nampak kemas sikit kalau ada border ni.

kat dalam dia macam ni lah. bawah tu nama aku dan pasangan yang kena tampal tadi tu

Okay siap bahagian dalam. Maju ke bahagian cover pula. Mula-mula aku ingat nak beli bunga lepas tu lekatkan. Then aku tengok contoh diorang suka letak patchwork, so aku cuba-cuba buat bunga (patch) guna kain je. Boleh la jugak, kira menjadi la bagi newbie macam aku ni.Then aku lekatkan kat depan cover tu bersama dengan kad wedding guestbook (nama kami) tu.

yay dah siap!! sorry kena letak misai, saje tutup nama pasangan. hahaha

Itu je yang aku mampu buat. Ringkas, simple tapi puas hati sebab buat sendiri. Mungkin tak lawa macam yang lain tapi pedulik hape aku. Janji ada daripada tak ada. Eheh. Then, aku buat quotes cards untuk diletakkan bersama guestbook nanti. Sambil orang menulis, boleh belek2 baca jugak kan. Bahan-bahan yang diperlukan adalah kalendar kecil (boleh dibeli kat Kaison, harga rm 2.50). Lepas tu aku print je semua quotes yang best-best dan lawa-lawa, berkaitan dengan marriage and love. Then gunting satu-satu lepas tu lekat kat setiap helaian.

yang dalam plastik tu kalendar kecil yang aku maksudkan tadi. siap ada kotak stand dia terus

cenggini la rupa dia bila dah siap.
calendar asal tu dah kena cover dengan quotes ni. hahaha


Kemudian atas meja guestbook ni nanti aku plan nak letakkan blackboard kecil yang tulis 'Write your post here'. Dah jumpa blackboard tu kat Kaison. Harga RM 4.90. Aku nak letakkan kat sebelah blackboard tu quotes cards yang aku buat sendiri jugak. Lepas tu ada juga aku beli bekas untuk letakkan pen, harga dia RM 3.90. Design checkered, wooden made. Ni contoh design yang aku nak buat nanti. 

ala-ala macam ni la nanti aku nak hias ruangan untuk guestbook ni.
nanti tambah la bunga ke, apa-apa la untuk cantikkan lagi ruangan ni.

Okay, setakat tu je perkongsian kali ni. Sekali lagi aku maklumkan, yang aku punya ni sangat simple sebab kekangan masa kan. Tak sempat nak decorate banyak-banyak, kena settle benda lain lagi macam hantaran semua tu. So buat yang mana sempat je la. Korang yang masih ada masa lagi, bolehla cuba-cuba design korang punya guestbook sendiri. I believe you have your own creativity, better than me. Jangan lupa share sekali ye bila korang dah siap, mesti lawa! Hehe.

Till then, good night! =)


Like tanda Sayang

19 comments:

  1. Replies
    1. guest boom? hik3.. thanks akak! ^^

      Delete
  2. Cantikk.sero nok tulis slaluh dlm guest book tu. Kikiki

    ReplyDelete
  3. Hahaha...guest book la...typo aje ble bw gune phone

    ReplyDelete
  4. comel je..
    menabung sini.. :)

    ReplyDelete
  5. Lawa!!! <3 Nad pun plan guestbook nak diy je nanti bila tiba masanya hehehe

    ReplyDelete
  6. pic yg last tu tak letak misai laa... kan dah nampak nama pasangan... hehe

    ReplyDelete
  7. ala..kna edit blk la ni..hahaha :P

    ReplyDelete
  8. nak blackboard kecik tu izmaa... haha tq untuk idea yang baru :DDDDD nak tiru

    ReplyDelete
  9. Awak, beli dkt mane sketch book tu ? Ade bape pages ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt kedai buku di kota kinabalu. kt popular or mph biasanya mmg ada buku tu. 100 pages

      Delete
  10. Wow...best2...nk diy sndri gak utk wedding nnt. Thanks for sharing...

    ReplyDelete