Tuesday, July 30, 2013

Suatu hari di sekolah


"Teacher, si Oliver curi duit Faris pg td".

"Oliver, ke sini. Ada kamu ambik duit faris?"

Senyap. Angguk kepala.

"Cakap betul2, kenapa kamu ambil duit dia?"

Diam lg.

"I'm asking u." *sambil celik mata*

"sbb sy lapar..."

" kamu tak bawak duit?"

"Ada."

" Habis knapa kamu ambik duit org lg?? Berapa mama kamu kasi?"

"40 sen setiap hari.."



Terus terdiam. Tak sampai hati nk marah dan kenakan hukuman..40sen apalah yg dpt dibeli sgt.. Goreng pisang n keropok pn dh 20sen satu. Kuih pn dh 30/40sen satu. Sometimes situation can totally change people. Don't ever judge someone bcoz of the mistakes they've done, u have no idea what they've gone through..



"Ok lah.. Esok kamu jumpa teacher masa rehat. Jgn ambil duit org lg k.'

Like tanda Sayang

12 comments:

  1. Setuju! Kadang3 kena faham situasi sebenar sebelum menjatuhkan hukuman. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. my mistake jugak sebab awal2 pegi marah kt budak tu. huhu

      Delete
  2. jumpa teacher time rehat??? teacher nk belanja ehh???

    ReplyDelete
  3. 40 sen ...mmg x cukup la ni.

    ReplyDelete
  4. bukan ke sekolah rendah ade disediakan RMT?
    sedih jugak dengar.
    x pernah lg alami benda camni.
    baru sedar..kite rasa dah susah.
    tapi ade lg yg lebih susah daripada kite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada. tp rmt kt sini tak sama dgn kt sana.
      cth ada hari dia kasi koko krunch dlm plastik kecik tu and susu sket.
      koko krunch pn yang jnis timbang tu, yg murah.
      mana nak kenyang for the whole day mkn tu je.
      huhu..

      Delete
  5. kak,
    sedih ;(
    *nangis belakang pintu

    ReplyDelete